maandag 17 juni 2013

Week 24: 'Mama, Mare is een meisje geworden!'


Mijn kleintjes worden groot. Toen ik Mare vorige week bij het kinderdagverblijf ophaalde, had ze twee kleine parmantige staartjes in (waarop Morris riep: 'Mama, Mare is een meisje geworden!'). Aan haar voeten haar blauwe su├Ęde laarsjes. Ze leek ineens wel een jaar ouder. Ze begrijpt alles wat we zeggen en is heel stellig in wat ze wel en niet wil. Ze zegt nog niet veel maar kan het perfect duidelijk maken als iets haar niet zint. Haar gezicht spreekt boekdelen. Vandaag klom ze zomaar ineens zonder hulp via de touwladder het speelhuis in. Keer op keer ging ze de glijbaan af.

Morris ging vandaag voor het eerst een kijkje nemen op school. Mijn kleine hummel tussen al die grote kinderen. Ik moest de tranen wegslikken. Tijdens het kennismakingsgesprek al huilen, das echt not done. Dat bewaar ik wel voor de eerste schooldag. Verlegen stapte Morris een paar stapjes een volle klas in. In het speellokaal toonde hij minder reserves. Hij rende het lokaal door en klom direct op een speeltoestel om daar de glijbaan af te glijden. Op de weg terug naar huis vertelde Morris dat hij wel graag terug wilde naar school. Liever vandaag dan morgen. Van mij mag het nog wel een jaar of tien duren.

Daarom koester ik mijn foto's. Hun jeugd, hun onbevangenheid gevangen in de tijd. Vastgelegd voor de eeuwigheid. Als ze straks vier, tien of achttien zijn kan ik keer op keer terugkijken naar die zachte, ronde kopjes en die onnozele grijnzen. Mijn twee baby's. Ik hou van jullie.

Dat gezegd hebbende, is het natuurlijk ook fantastisch om ze te zien opgroeien. Zoals Georgia van Documenting Delight in een van haar posts zegt over haar dochter: 'The painfulness of her littleness flown by is lost to the delight of seeing her blossom.' Mooier kan ik het niet zeggen. Nu ja, ik zal er eens op broeden.

 

4 opmerkingen:

 1. Ohwww..... Daar is mijn oogst gebleven!
  coen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bent u nog op zoek naar een lieve oppas of gastouder? Neem dan eens een kijkje op nl.care.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, oh, Mare een meisje met staartjes en Morris die al op school is wezen kijken!!!!!
  En dan ook nog eens (zoals altijd) van die leuke foto's erbij!!
  Mathilde

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi! En ja, wat worden ze groot. Lief die staartjes!

  BeantwoordenVerwijderen